Banner för Ung2020

Dag 2: Problemställningar och utmaningar

Torsdag 1 oktober

Under dag två kan du välja mellan nio olika seminarier. Jonathan Lundberg är journalist och författare av boken Sverigevänner: ett reportage om det svenska nätkriget.


8:30 Emma Knyckare hälsar välkomna och presenterar dagen


9:15 40 ÅR TILL

Pappers ska fortsätta vara ett självständigt fackförbund om 40 år. Men hur lyckas vi med det? Emma Knyckare leder samtal om hinder och möjligheter för att stärka vårt förbund.


9:15 Nya folkrörelser slår rekord, men varför är de så konstiga? / Emanuel Karlsten

Thunbergs klimatrörelse, Bensinupprorets rekordtillväxt, Stå upp för Sveriges diskussionspåverkan och djurrättsorganisationernas digitala räckvidd. Plötsligt tar sig vårt politiska engagemang helt nya, digitala uttryck. Det skapas folkrörelser där fakta ibland blir sekundärt i jakten på att ha rätt. Hur ska vi hantera och förstå framväxten av ett digitalt medielandskap?

Emanuel Karlsten är journalist och driver Sveriges största podd om medier, Mediepodden.


9:50 Att klara det omöjliga / Aron Andersson

Aron Andersson om motivation och hur vi når våra mål, enskilt eller tillsammans med andra. Han överlevde cancer och besteg Kebnekaise med rullstol. Nu delar han sina erfarenheter för att stärka andra. Tanken är att skapa en känsla av att allt är möjligt med rätt drivkraft, allt från den minsta vardagsdetaljen till att tänka om helt.


10:25 Deltagarna väljer ett av nio spår

Spår 1: Inte en främling / Suad Ali & Lovisa Fhager, Teskedsordern

På vilket sätt utgör förutfattade meningar om andra ett hot mot demokratin?  Hur går man vidare efter att ha varit med om ett krig? På vilket sätt påverkas man av att bli utsatt för rasism? Vilka sociala konsekvenser har makt, nedvärdering, exotifiering och misstänksamhet?

Suad Ali och Lovisa Fhager Havdelin är aktiva inom föreningen Teskedsordern som arbetar för tolerans och respekt människor emellan.

Spår 2: Vem får synas och vad spelar det för roll? / Ellen Tejle

Hur påverkade blir vi av det vi ser på film och tv? Med hjälp av filmklipp, data och interaktiva övningar ges vi roliga och allvarliga verktyg för att ta oss an jämställdhet och stereotyper i film och tv.

Ellen Tejle är entreprenör och mediechef. Hon har initierat kampanjen A-märkt för att synliggöra kvinnor i film. Via kampanjen A-märkt har hon uppmärksammats i media över hela världen. Ellen Tejle har också synts på BBC:s lista på världens mest inspirerande kvinnor.

Spår 3: Arbetsmiljö på liv och död / Elinor Torp

Döden på jobbet är inte ett särskilt uppmärksammat ämne. Det blir på sin höjd en notis i de stora dagstidningarna. Ändå är det en person i veckan som omkommer på sitt arbete i Sverige och de allvarliga olyckorna ökar, särskilt bland unga. Elinor Torp pratar om villkoren på svensk arbetsmarknad och vilka som drabbas hårdast. Hon är författare och reporter på Dagens Arbete

Spår 4: Miljö, hållbarhet och mänskliga rättigheter / Parul Sharma

Vad är det som orsakar de stora klimatavtrycken i dag? Vad är Sveriges roll i det globala klimatarbetet? Hur kan vi bidra till en grön omställning som samtidigt är rättvis? Parul Sharma är tidigare chef på Greenpeace och har vigt sitt liv åt frågor som rör sambandet mellan klimat, produktion och mänskliga rättigheter. Tillsammans med henne pratar vi om superkonsumenten Sverige och hur vårt sätt att leva kan hjälpa eller stjälpa klimatet.

Spår 5: Livsviktig förändring / Loui Sand

Ett samtal om att vara transsexuell, adopterad, mörkhyad, komma ut som ”homosexuell” och samtidigt ha en idrottskarriär på elitnivå. Loui Sand tar oss igenom sina tyngsta stunder i livet med hjälp av humor för att ”man måste kunna skratta åt det jobbiga delarna i livet”.

Spår 6: Vart är vi på väg? Pappers dåtid, nutid och framtid / Filip Wijkström

Svenska Pappersindustriarbetareförbundet är 100 år. Mycket har hänt i på 100 år bland annat tack vare att Pappers och andra fackförbund lyckades organisera sina medlemmar och kanalisera deras engagemang. Genom organisering var man framgångsrika och lyckades driva igenom ekonomiska, politiska och sociala förbättringar för sina medlemmar och andra arbetare. Nu står en ny tid för dörren.

Vad innebär det för Pappers? Vad innebär det för dig? Hur läser vi den nya samhällskartan och hur ser det förändrade utrymmet för fackligt engagemang ut?”

Filip Wijkström är forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Han har länge studerat civilsamhället och fackens roll i samhället.

Spår 7: Det svenska nätkriget / Jonathan Lundberg

Sverigedemokraterna dominerar på internet. På tio år har partiet byggt upp en nätrörelse som saknar motstycke i svensk politik. Vad beror det på? Följ med på en fartfylld resa genom ett nytt politiskt landskap, där spelreglerna ännu är okända.

Jonathan Lundberg är journalist och författare av boken Sverigevänner: ett reportage om det svenska nätkriget.

Spår 8: Machokultur på jobbet / Adam Wassrin & Nathan Hamelberg, Machofabriken

Workshop om män och manlighet och hur det påverkar vardagen på bruket. Vad förväntas av unga män i branschen? Hur påverkar machokultur samhället, relationer och individer? Vad kan vi göra för att bidra till jämställdhet, frihet och välmående? Med Adam Wassrin och Nathan Hamelberg från Machofabriken.

Spår 9: Förändra världen – stöd motkrafterna! / unga internationella gäster

I allt fler länder har auktoritära ledare kommit till makten. De slår mot facket och andra folkliga rörelser. Det påverkar även dig på ditt arbete.

Men det finns de som kämpar emot. Här får du möta unga fackligt aktiva från länder i Europa där arbetarnas rättigheter är på tillbakagång. Vi måste förstå, för att det aldrig ska bli likadant i Sverige.


18:30 Galamiddag med hemliga gäster


20:30 Hemma hos Emma

Konferencier Emma Knyckare tillsammans med komikerna Petrina Solange (fr bl a Parlamentet) och Isak Jansson (nominerad till Årets manliga komiker just nu).


21:00 Exklusiv spelning med världsartist


22:00 Dans & mingel


Letar du efter någon av Pappers 55 avdelningar?

  Visa karta   Visa lista