Nya regler vid sjuklön
Nya regler gäller från den 1 oktober 2024 vid sjukdom som är längre än 14 dagar. Den största skillnaden är att arbetsgivaren inte längre utbetalar sjuklön och att arbetstagaren själv behöver ansöka till AFA för att få del av motsvarande ersättning.
Bakgrund
I överenskommelsen som träffades med Industriarbetsgivarna om ett eget kollektivavtal 2023, Riksavtalet, ingick en översyn av avtalets regler om sjuklön. När Pappers och tjänstemännen 1996 gick in i de gemensamma allmänna villkoren fick även Pappers en s.k. tjänstemannalösning avseende sjuklön från dag 15. Den normala lösningen för arbetare är i stället den försäkringslösning som LO och Svenskt Näringsliv träffat i form av avtalsgruppsjukförsäkring (AGS).
Pappers och Industriarbetsgivarna träffade under avtalsrörelsen 2023 en principöverenskommelse om övergång till AGS under avtalsperioden. Parterna har nu träffat en slutlig överenskommelse med detta innehåll. De nya reglerna träder i kraft den 1 oktober 2024.
Då övergången till AGS är en betydlig förändring, har Pappers och Industriarbetsgivarna förhandlat fram en skyldighet för respektive arbetsgivare att informera berörda arbetstagare om möjligheten att ansöka om AGS i samband med att rätten till sjuklön upphör. Detta är en viktig bestämmelse då rätt till sjuklön från dag 15, enligt dagens regelverk, inte förutsätter en ansökan. En förutsättning för att få AGS är att arbetstagaren själv ansöker om detta hos AFA. En påminnelse till berörda arbetstagare om detta är därför viktigt. Dessutom innebär parternas överenskommelse att om arbetstagaren inte förmår ansöka om AGS ska arbetsgivaren vara behjälplig med en ansökan.