Hoppa till huvudinnehåll

Mångfaldens motsats är enfald

Pontus Georgsson
Pontus krönika 5 februari 2021

Att missgynna människor på grund av deras religion, sexuella läggning, etniska bakgrund, ålder eller kön är även 2021 förlegat. Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka.

Nytt år innebär inte att allt förändras över en natt. Vi vaknade till samma värld och samma pandemi. Kanske gav du något nyårslöfte som blir svårt att hålla.
Det enda jag gav, om än lite tyst för mig själv, var att mitt ja till vaccination är självklart när frågan kommer.

2021 kommer att erbjuda oss utmaningar och motstånd, förmodligen blandas det med glädje och en ibland grå vardag. Som ett år brukar vara.

Jag ska vara med i en arbetsgrupp om mångfald. Pappers ska tillsammans med Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Industriarbetsgivarna starta upp gruppen i början av året.

Vi har länge haft grupper både på arbetsplatser och mellan organisationerna där vi arbetat mot diskriminering, trakasserier och mobbning. Det ska vi fortsätta med, att markera och ta tag i överträdelser, utreda och aldrig acceptera att människor gör varandra illa på arbetsplatsen.

Ett tydligt arbete mot diskriminering är bra men inte tillräckligt. Att människor missgynnas på grund av sin religion, sexuella läggning, etniska bakgrund, ålder eller kön är inte rimligt, även 2021 kommer det att vara omodernt och förlegat.

Nu tar vi oss an det nya året med inställningen att de vi möter kan vi lära oss något av. Vi främjar mångfalden genom att se vad den som är annorlunda kan tillföra. Företagen kan anställa människor som är olika för att just olikheterna tillför fler dimensioner till laget.

Vi strävar efter arbetsplatser där människor är öppna och välkomnar alla, där variationer i ålder, kön, sexuell läggning, etnisk bakgrund, religion och allt annat som gör oss till människor ses som den tillgång det faktiskt är.

För den kritiske kan det låta ”PK” eller som floskler. Men det vi, alla organisationer och företag, kan vinna är ökad kreativitet, bättre fart i utvecklingsarbetet, en kreativ och god arbetsmiljö och nya sätt att möta framtidens utmaningar.

För arbetsgivare är det klokt att söka de nya personella resurserna i hela samhället. Ska det bli verklighet krävs ett gediget och ihållande arbete där alla involveras. Företagen – organisationernas ledningar – måste uttrycka tydliga ställningstaganden och åtaganden för att åstadkomma mångfald. Motsatsen till mångfald måste vara enfald.

I grunden handlar det om att bemöta alla människor omkring oss med respekt, ge lika möjligheter och rättigheter. När människor blir involverade och inkluderade i företag och samhälle ökar också tron på demokrati och viljan att ta ansvar.
Övertygad om kollektivets styrka ska jag göra mitt i det här viktiga arbetet.