Skip to main content

Avtalsrörelsen 2025

Pappers tecknar kollektivavtal – avtal som reglerar dina anställningsvillkor. När kollektivavtalet ska omförhandlas med arbetsgivarna kallas det för avtalsrörelse.

En avtalsrörelse omfattar både löner och arbetsvillkor. Förutom storleken på löneökningarna, förhandlas det om frågor som arbetstid, semester och arbetsmiljö.

Det är representanter från Pappers och arbetsgivarnas organisation - Industriarbetsgivarna (IA), som förhandlar om ett nytt kollektivavtal. Vilka avtalskrav som Pappers driver har föregåtts av en demokratisk process.

forhandla-avtal2025.png

Image
Illustration förhandling

Nuvarande kollektivavtal går ut den 31 mars 2025.

Strax innan jul 2024 växlar vi avtalskrav med arbetsgivarna. Förhandlingarna startar i början av 2025 och vi siktar på att ha ett nytt kollektivavtal klart i början av april 2025. 

Så funkar avtalsrörelsen

avtalsrorelse-process-600-px.png

Image
Avtalsprocess 2024-2025

Pappers avtalsrörelse är uppdelad i sex huvuddelar:

  1. Samla in och formulera avtalskrav
  2. Växla avtalskrav
  3. Förhandla med arbetsgivaren
  4. Centralt avtal klart (Riksavtalet)
  5. Förhandla lokalt
  6. Nya villkor och löner
     

Läs mer om de olika stegen

På gång

Innan förhandlingarna kan starta behöver både vi och arbetsgivarna formulera vilka avtalskrav, yrkanden, som vi ska driva i förhandlingarna. Inom Pappers kan alla medlemmar och avdelningar skicka in avtalsmotioner. På förbundsårsmötet i maj 2024 fattades beslut om inskickade avtalsmotioner. 

Avtalskrav

Förbundsmötet, den 27 november, kommer ta ställning till avtalskraven. Därefter är det förbundsstyrelsen som fattar beslut om vilka avtalskrav som Pappers ska driva i förhandlingen med arbetsgivarna. Vi byter avtalskrav med arbetsgivarsidan strax innan jul och i januari 2025 startar förhandlingarna.

Läs mer om avtalskonferensen 9 - 10 september. 

LO-samordning

Pappers ingår i LO, tillsammans med 13 andra fackförbund. Inför varje avtalsrörelse samordnar sig LO-förbunden kring vilka gemensamma krav man har i avtalsrörelsen. Dessa blir sedan riktmärke för respektive förbund. 

Under hösten 2024 pågår diskussioner om hur LO-samordningen ska se ut under avtalsrörelsen 2025. Beslut om samordningen sker på LOs representantskap den 23 oktober. 

Avtalsordlista

Märket, löneglidning, fredsplikt och blockad. I avtalsrörelsen används många ord som inte alltid är helt enkla att förstå vad de betyder. Här förklarar vi de vanligaste orden.

Avtalskrav: Båda parter i förhandlingarna har avtalskrav på vad de vill ändra på till kommande kollektivavtal. Pappers har arbetat fram kraven genom avtalsmotioner och beslut på förbundsmöten.

Fredsplikt: Under avtalsperioden råder fredsplikt. Då får inte arbetsgivare eller fackliga organisationer vidta några stridsåtgärder. Fredsplikten upphör när kollektivavtalet löper ut.

Löneglidning: Löneökningar utöver vad som är reglerat i det centrala kollektivavtalet kallas för löneglidning.

Till avtalsordlistan

Frågor och svar

Vad är märket?

Facken inom Industrin (GS, ­Livs, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen) förhandlar om det som vi kallar för "märket". Märket anger hur mycket exportindustrin maximalt kan öka lönerna utan att sätta den internationella konkurrenskraften ur spel.

När industrins parter satt "märket" följer andra kollektivavtal efter, eftersom det anger ramarna för vilket utrymme som finns för löneökningar. Industrins område förhandlas oftast först eftersom det agerar på en hårt konkurrensutsatt marknad.

Vad händer om vi inte kommer överens?

Fackförbund och arbetsgivarorganisation kan varsla den andra parten om stridsåtgärder om de inte kommer överens i förhandlingarna. 

Om man inte kommer överens strandas förhandlingarna och en medlare från Medlingsinstitutet kallas in. Medlingsinstitutet är en statlig myndighet med den övergripande uppgiften att verka för en väl fungerande lönebildning. Medlarna lägger, efter att ha satt sig in i konflikten, ett bud till parterna.

Vad händer när kollektivavtal löper ut?

När ett avtal löper ut fortsätter det gamla kollektivavtalet att gälla under en sjudagarsperiod, med möjlighet till uppsägning. Under den tiden får båda parter mer tid att enas om ett nytt avtal. Om vi inte kommer överens så kan det bli aktuellt att varsla om stridsåtgärder.

Vem har rätt till konfliktersättning?

För att ha rätt till konfliktersättning behöver du vara medlem i Pappers.