Hoppa till huvudinnehåll

Nu jämnar vi ut skillnaderna

Pontus Georgsson
Pontus krönika 16 december 2021

På papperet ska det inte vara någon skillnad mellan tjänstemän och arbetare. Nu är det dags att vi får fram avtal som gör att det också blir verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Villkor på jobbet i massa-och pappersindustrin regleras i ett avtal vi kallar Allmänna anställningsvillkor. Samma villkor ska gälla för tjänstemän och arbetare. Jag har alltid sett det här som något bra och fint – oavsett vem du är så är villkoren desamma. Vi gör inte skillnad på människor.

Nu är det inte riktigt så enkelt, det visar sig då och då. Tjänstemän får oftare fördelar vid sidan om och de har som grupp lättare att anpassa sitt arbete till det övriga livet. Pappers medlemmar är i stor utsträckning skiftarbetare medan tjänstemännen nästan uteslutande arbetar dagtid.

Med risk för att ställa grupper mot varandra på ett sätt jag inte gillar, så finns det ganska stora skillnader. Och det är inte bara arbetstiderna som skiljer, även för arbetare som jobbar dagtid är förutsättningarna andra än för tjänstemännen. Exempelvis, när jag jobbade på bruket hade tjänstemännen ”sommartid” vilket gjorde att de kom senare och gick tidigare än oss andra.

Det är dags att på nytt fundera över hur ett avtal ska vara uppbyggt och hur det kan bli något som lockar människor att vilja arbeta i branschen. Ett avtal i tiden. Avtalet som på flera sätt gjorde arbetare och tjänstemän mer jämlika har funnits i snart 25 år. Det har förhandlats och förändrats många gånger men trots det kommer vi inte hela vägen.

Villkoren ger faktiskt inte särskilt bra förutsättningar för föräldrar, till exempel. Det finns så klart fördelar som friveckor och lediga dagar mitt i veckan men med nästan all ledighet förutbestämd blir arbetstiden också fast. Det måste finnas bra möjligheter kombinera ett aktivt föräldraskap med arbete.

Några politiker har sett det här, och lagt fram en möjlighet att alla ska kunna vara med på barnens utvecklingssamtal, vara hemma när det är studiedag eller ta ut någon ledig dag på novemberlovet (läslovet). Jag menar så klart familjeveckan, den som högerflanken just nu gör allt för att den inte ska unnas er.

Vi har nu tagit de första stegen in i arbetet inför att teckna nya avtal, som ska gälla från första april 2023. Det har vi gjort med bra diskussioner på en avtalskonferens. I januari börjar jag och de andra i förbundsstyrelsen och ombudsmännen att besöka bruken igen – äntligen får vi känna lukten av sulfatmassatillverkning.

Det är viktigt att vi lyckas få prata med så många medlemmar som möjligt om nästa avtal. Som medlem får du då möjligheten att påverka direkt, när vi träffas. Men, det är inte bara då du kan vara med och påverka. Prata också med förtroendevalda på din arbetsplats, så kan de ta med sig dina åsikter och förslag. Skriv avtalsmotioner till förbundsårsmötet.

Ska vi nå framgång nästa avtalsrörelse krävs både mod och sammanhållning.