Hoppa till huvudinnehåll

Ge utrymme till olika behov i livet

Pressbild Pontus Georgsson högupplöst
Pontus krönika 27 juni 2024

I massa- och pappersindustrin jobbar alla, allt som oftast, på samma sätt. Dagtidarna kör 07–16 eller 08–17 och så har vi det kontinuerliga treskiftet som körs med fem eller sex skiftlag. Det finns olika scheman så klart, där några är tydligt inriktade på att ge så långa ledig-heter som möjligt, och andra är skapade utifrån fokus på återhämtning, i den så kallade skiftcykeln. Men alla på fabriken på skiftlag två, exempelvis, jobbar enligt samma schema.

Anpassningar till individen eller dennes situation görs sällan eller aldrig, vilket kom på tal några gånger när jag under våren var på medlemsdialog. Medlemmarna jag mötte resonerade ganska ofta att det är en omöjlighet. Hindren radades upp: att det skulle krävas en till två nya schemaläggningstjänster, att tryggheten i att jobba med samma personer skulle gå förlorad eller att antalet nattskift man behöver jobba skulle bli orättvist fördelat.

”Byt jobb om det inte passar, kanske någon tänker. Öppna upp för individanpassning, tänker jag.”


Men tänk om Anders, 60+, som av alla års skiftarbete fått påtagliga sömnproblem efter nattskift, kunde byta nätter mot förmiddagar. Elin, 25, som gillar nattskift och har lätt att sova på förmiddagarna, kunde ta fler nätter i stället och slippa stressen att kliva upp tidigt för att hinna till jobbet. Marcus, med barn i skolåldern, önskar kunna vara med på innebandyträningar och vid läxläsningen men kan inte eftersom han jobbar kväll.

Kanske finns det någon som under en period vill jobba färre dagar eller nätter att byta i väntan på en mer långsiktig lösning. Maja vill vara en del av sina barns liv varje dag, vilket är svårt när arbetsplatsen gått över till enbart tolvtimmarsskift. Tänk om ett gäng kunde fortsatt med åttatimmarsskift i stället.

Byt jobb om det inte passar, kanske någon tänker. Öppna upp för individanpassning, tänker jag.

Ibland kan en skiftarbetare liknas vid en elitidrottsman och då menar jag inte hur vältränad personen i fråga är. I toppatletens familj styrs allas vardag av idrottsutövandet och i skiftarbetarens av jobbet, när man arbetar kvällar, nätter, helger och på julafton. Dessutom kräver bådas livsstil god sömn, tid för återhämtning och bra kost för att orka och må bra – så också där finns det likheter.

Att jobba skift är så klart ett aktivt val men det borde finnas utrymme för större individuell påverkan i arbetstidsförläggningen. Utrymme för mer kreativitet och mer hänsyn till hälsa, bland annat. Människor är olika och behoven varierar utifrån intressen och olika skeenden i livet. Förstärk det som redan är bra genom att våga gå utanför de invanda ramarna. Satsa på minskad arbetstid och att sätta människan i centrum. Vägen framåt!