Hoppa till huvudinnehåll

Hur fungerar den svenska modellen?

I Sverige har vi ett unikt sätt att styra över löner och anställningsvillkor. Det kallas "den svenska modellen” och innebär att det är arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om löner och anställningsvillkor.

Det innebär också att det inte finns någon svensk lag som bestämmer över din lön och dina ersättningar. Däremot finns det lagar som reglerar anställningsskydd, arbetstid, semester och annan ledighet. Men genom kollektivavtalet kan anställningsvillkor bli ännu bättre för dig. 

Modellen kräver dock stort ansvar för båda parter, och för att det ska fungera långsiktigt så innebär det ett givande och tagande. Detta kan ibland ge upphov till stor frustration, exempelvis när den förväntade löneutvecklingen uteblir. Det handlar om reallöneökningar över tid. 

Med den gemensamma friheten som kommer från att arbetsgivare och fackförbund gemensamt får förhandla villkoren, kommer också ansvaret för att se till att Sveriges industri och produktion kan vara konkurrenskraftig på den internationella marknaden.

Den svenska modellen bygger på samverkan mellan tre olika kategorier, fackförbunden och arbetsgivarna, politikerna och välfärden. Fackförbunden och arbetsgivarna ser till att jobbet blir gjort. Myndigheter och politiker fördelar resurser för att skapa bättre förutsättningar för Sverige som industri- och exportland, genom bland annat infrastruktursatsningar. Välfärden avlastar den arbetsföra befolkningen genom att ta hand om barn, äldre och de som behöver det. 

Den svenska modellen byggde det moderna Sverige och har gett oss de friheter och möjligheter vi drar nytta av idag. Det är något vi anser är värt att kämpa för att bevara.