Hoppa till huvudinnehåll

Strypt stöd till Union to Union

Union to union logga
Aktuellt 24 april 2024

En del i Pappers fackliga arbete är att stödja den internationella fackföreningsrörelsen. En självklarhet då kampen för arbetares rättigheter måste ske i solidaritet över alla gränser för att undvika att tillverkning och arbetstillfällen försvinner till länder där arbetare kan utnyttjas genom låga löner och sämre villkor.

Nu hotas både den svenska arbetarrörelsen och den internationella solidariteten, då regeringen gett i uppdrag åt Sida att säga upp avtalen med fackföreningsrörelsens och civilsamhällets alla utvecklings- och biståndsprojekt den 31 december 2024.

- Sverige är och har historiskt sett varit ett föregångsland inom den internationella fackföreningsrörelsen. För oss är det viktigt att vara solidariska i det arbetet och att vi hjälper arbetare i andra länder att organisera sig och att ställa krav på rimliga löner, schyssta villkor och säkra arbetsplatser”, säger Micke Nilsson, ombudsman och internationell sekreterare på Pappers.

Gemensamma biståndsprojekt

Då Pappers är en del av LO är vi också medlem i den internationella biståndsorganisationen Union to Union som vi äger tillsammans med TCO och Saco. Dessutom driver vi projekt tillsammans med Olof Palmes Internationella Center.

Genom dessa organisationer och andra lokala partners runt om i världen, och genom Pappers projekt, hjälper vi arbetare i regioner som bland annat Europa, Amerika, Afrika, Sydasien och Sydostasien att organisera sig och kämpa för samma rättigheter som vi ser som självklarheter här hemma. Att regeringen genom Sida nu monterar ner det stödet och försvårar för arbetare i andra länder att kunna få samma trygghet på jobbet och schyssta villkor är rent av skamligt. Vi vet att företag, ägande, kapital, teknik och kommunikation inte har några landsgränser och därför måste arbetarrörelsen också jobba internationellt för att förhindra lönedumpning, att arbetare utnyttjas i andra länder och att arbetstillfällen går förlorade här.

- Vi tycker att det är vår skyldighet att se till att arbetare i alla länder kan leva på sin inkomst, har rätt till schyssta villkor och trygghet på jobbet. Det ska vara omöjligt för företagen att utnyttja arbetare och flytta produktion till länder där människor utnyttjas, så nu gäller det att vi visar den solidaritet vi hade velat få om situationen varit den omvända, fortsätter Micke Nilsson. 

Det regeringen och Sida har gjort mot fackföreningsrörelsen och civilsamhället är fortfarande väldigt nytt men processen är i gång utan att vi vet exakt vad detta kommer att få för konsekvenser för projekten. Det vi vet är dock att det kommer att bli en utmaning att lyckas fortsätta finansiera dessa projekt.

Därför är det viktigt att vi lyfter de här frågorna, uppmärksammar vad som sker, pratar om det på förbundet och i avdelningarna. Att vi funderar på vad vi kan göra och att vi sedan, med gemensamma krafter, arbetar för att motverka det som sker.

Hör av dig om du har frågor

- Har man några frågor, funderingar eller initiativ som man skulle vilja dra igång så kan man självklart både prata med sina lokala representanter eller höra av sig till mig på förbundet. Vi uppmuntrar alltid engagemang och vi behöver möta dessa utmaningar tillsammans, avslutar Micke Nilsson.